Blog

Duurzaam zwanger.

Tijdens het lezen van deze blog ben je misschien al zwanger! Maar hoe kun je duurzaam zwanger zijn en kijken hoe je het leven ook straks met je kindje erbij duurzaam in kunt richten.

Mijn eigen zwangerschappen.

Zelf heb ik twee dochters, Eefje van 5 en Lotte van 2. Tijdens de eerste zwangerschap was ik nog niet zo bezig met duurzaamheid. Ik was hier nog niet zo bewust van en wilde graag alles “schoon” en nieuw. Dit is in een paar jaar tijd enorm veranderd. Want hoe cliché ook, maar door het krijgen van een kind werd ik me bewuster van dat we zuinig op moeder aarde moeten zijn. Al had ik dit van huis uit ook al mee gekregen, ik had dit tijdens mijn pubertijd en de periode daarna weer los gelaten, want dat vond ik maar gezeur van mijn ouders haha. Maar goed, toen ik dus zelf moeder werd veranderde dit enorm.

Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik daar heel anders in geweest. We hebben veel spullen hergebruikt die we nog hadden. Dingen die in de loop van de tijd stuk waren gegaan hebben we zoveel mogelijk geprobeerd te repareren en we zijn overgestapt op wasbare luiers. Wil je meer weten over mijn zoektocht naar duurzamer leven, dat lees je in deze blog.

Hoe kun je duurzaam zwanger zijn?

Het klinkt misschien een beetje gek, duurzaam zwanger zijn. Maar hoe kun je al tijdens je zwangerschap duurzaamheid meenemen in je overwegingen. Je wordt namelijk doodgegooid met spullen die je allemaal nodig lijkt te hebben. Alsof je het “goede moederschap” al tijdens je zwangerschap af kan kopen. Door in elk geval de mooiste, duurste, beste spullen te kopen. Naast dat het heel veel geld kost, is de lijst met spullen ook oneindig lang. Want het kan altijd beter en meer en nog een beetje beter. Tenminste dit is hoe ik het heb ervaren.

En begrijp me niet verkeerd, een ieder mag hierin doen waar zij zich goed bij voelt. Want dat is niet aan mij. Ik probeer alleen te inspireren om te kijken wat je eventueel duurzamer zou kunnen doen. Hier een aantal tips:

  • Tweedehands positie kleding
  • Tweedehands babyspullen en kleding
  • Kritisch kijken wat je écht nodig hebt
  • Nee zeggen tegen de “blije doos” die je bij de Prénatal op kan halen.
  • Duurzame kraamcadeaus
  • Wasbare luiers

Een aantal tips zal ik uitgebreider toelichten.

Tweedehands

Marktplaats staat vol met tweedehands kinderspullen, kinderwagens, babybadjes, commodes, boxen, enz. Maar ook positiekleding vind je op marktplaats en Vinted. Zelf vond ik het zonde om allemaal nieuwe kleding te kopen voor die relatief korte tijd dat je het draagt. Ik had met een aantal vriendinnen een tas vol met positiekleding die steeds rond gaat, en doorschuift naar de volgende zwangere. Maar als iets versleten is of niet meer paste dan vulde ik het tweedehands aan.

Ook baby- en kinderkleding is veel tweedehands te krijgen via de eerder genoemde plekken. Als je een aantal leuke merken weet kun je heel gericht zoeken op kinderkleding. Ook zijn er veel leuke tweedehands kinderkleding winkels. Een van mijn favoriete is Siep tweedehands kinderkleding.

Duurzame kraamcadeau’s voor een duurzame zwangerschap

Waar ik niet bij stil stond tijdens mijn eerste zwangerschap, hoeveel cadeautjes je tijdens je zwangerschap en na de geboorte van je kindje krijgt. Dus bij de tweede was ik daar beter op voorbereid en ben ik bewuster cadeaus gaan vragen. Echt bruikbare dingen, zoals een mooie draagdoek, zodat ik mijn handen vrij zou hebben voor de oudste. Ik vroeg vrienden om te koken of praktisch te ondersteunen in plaats van een cadeautje.

Wat ik ook een mooi initiatief vind is mamaluv, hier kan de kraamvisite een donatie doen zodat een moeder en kindje in Afrika een goede start krijgen.

Maar je kunt ook heel gericht cadeautjes vragen, zoals kinderkleding. Dit heb je sowieso nodig en als je de kraamvisite doorstuurt naar jouw favoriete winkel dan is de kans dat het bij jou in de smaak valt ook groot. Zo worden de slabben, maar ook de kleinste maatjes salopette en bodywarmers van Suus vaak als leuk, uniek en duurzaam kraamcadeau gegeven. Wil je weten wat de kleding van Suus duurzaam maakt, dat leg ik hier uit.

Een baby’tje met de duurzame kinderkleding van Suus.

Genoeg ideeën om je zwangerschap duurzaam te houden.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden om een duurzame zwangerschap te hebben. Wordt je overladen met alle ideeën en weet je niet meer waar te beginnen, bedenk dan dat alle beetjes helpen!

Veel plezier met je zoektocht naar een duurzame zwangerschap!

Sofie Kaptein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Item added to cart.
0 items -  0,00