Blog

Wat kan ik doen tegen het klimaat?

Wat kan ik doen tegen het klimaat? Wat kan je doen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat? Hele logische vragen als je naar de huidige klimaatcrisis kijkt. In deze blog ga ik je laten zien met welke kleine stapjes je kan beginnen!

De lat te hoog

Toen ik me bewust werd van het feit dat we zuiniger moeten zijn op de aarde, wilde ik daar graag een bijdrage aan leveren. Maar hoe? En waar moest ik beginnen?

Ik legde de lat te hoog, meldde me aan voor nieuwsbrieven die ik vervolgens niet las. Wilde eerst alle producten vergelijken voordat ik een nieuw product uit ging proberen, wat ik ook niet deed. Waardoor het niet lukte om in de praktijk het daadwerkelijk anders te doen.

Stap voor stap

Ik ben begonnen met kleine dingen te veranderen. Zo nam ik een groentenpakket van Landzicht, een pakket vol biologische seizoens groentes. Ik probeerde een shampoobar uit, startte met één wasbare luier en investeerde pas daarna in meer. Pak vaker de fiets in plaats van de auto. Kocht tweedehands of duurzaam kleding en ik maakte steeds meer kleding zelf. Wat uiteindelijk uit de hand liep en resulteerde in een leuke webshop vol duurzame kinderkleding!

Tijd

Dit is een proces van keuzes maken en duurde jaren. Soms probeerde ik iets wat niet beviel en dan veranderde ik dat weer. In verloop van tijd heb ik steeds meer plezier gekregen in het uit proberen van nieuwe dingen en uitzoeken wat ik kan doen tegen het klimaat.

Ook door op een duurzame manier mijn bedrijf in te richten word ik enthousiaster en krijg ik er steeds meer voldoening en energie. Het is zo leuk om te merken dat steeds meer mensen Suus weten te vinden. Het idee dat er steeds meer luierkontjes (en wasbare luierkontjes) rondkruipen in duurzame jurkjes en broekjes vind ik zo ontzettend leuk!

Daarom heb ik de spannende keuze gemaakt om mijn baan in loondienst op te zeggen.

Suus

Voor degene die Suus nog niet kennen zal ik nog even kort toelichten wat de kinderkleding van Suus duurzaam maakt. Alle SUUS-kleding wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Zo worden overhemden onder andere salopettes, jurkjes en tuinbroekjes. Handdoeken worden slabben en dekens, bodywarmers. Zo krijgt pre-loved kleding bij Suus een tweede leven, zijn we meteen heel transparant over onze duurzaamheid en kan jij door het aanschaffen van deze kinderkleding ook heel goed bezig voor het klimaat!

Foto: Johanna Tabea

Inspireren

Door met elkaar te praten over duurzaamheid kunnen we elkaar inspireren. Inspireren in welke kleine stapjes we dagelijks al kunnen nemen. Een keertje ‘nee’ zeggen tegen die gratis sleutelhanger die uitgedeeld wordt. Koop eens een to good to go pakket. Kook een keer met seizoensgroentes. Ga een keer op de fiets naar je werk, hang de was een keertje buiten in plaats van in de droger. Douche een minuutje korter, probeer eens een shampoobar. Niet naar die ene winkel gaan als je eigenlijk niks nodig hebt. Minder kopen is heel goed voor het milieu. Want wat je niet koopt, hoeft niet geproduceerd te worden. Kost dus geen grondstoffen, geen energie en/of chemische productiestoffen. Hier schreef ik eerder al een blog over.

Wat te doen tegen het klimaat?

Hopelijk ben je enthousiast geworden in wat je kan doen tegen het klimaat. Je kan een heleboel doen en elke kleine stap is zinvol! Hoe meer mensen dagelijks een paar kleine stapjes zetten hoe grotere impact we met elkaar hebben.

Leuk toch dat je het verschil kan maken?!

Je kan de eerste stap in het verduurzamen al maken door voor je kindje leuke duurzame kleding te bestellen bij Suus! Ook is er geregeld open atelier in het atelier op ‘t Hof in Dordrecht. Wil je weten wanneer we open zijn houdt dan onze Instagram in de gaten.

Sofie Kaptein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Item added to cart.
0 items -  0,00