Blog

Waarom is duurzame kleding belangrijk?

De vraag, waarom is duurzame kleding belangrijk, is wat mij betreft een goede vraag! In eerste instantie is kleding een gebruiksvoorwerp, iets wat noodzakelijk is. Maar in de huidige maatschappij is kleding zoveel meer dan dat. Het is een wegwerp artikel geworden, door de fast-fashion. Hierdoor is het helaas een van de meest vervuilende industrieën. Maar het goede nieuws is, door kleine veranderingen aan te brengen in je kledingkast en kleding keuzes, kan je een grote impact maken!

Waarom is duurzame kleding belangrijk?

Wat is duurzame kleding? Bij duurzame kleding zijn er drie belangrijke punten:

  • Heeft de productie een minimale impact op het milieu?
  • Zijn de arbeidsomstandigheden voor de makers goed?
  • En is de kwaliteit van de kleding goed?

Bij het lezen van deze drie punten kan ik mij voorstellen dat je al een indruk krijgt, waarom duurzame kleding belangrijk is. Hieronder zal ik wat dieper ingaan op deze punten, maar eerst zal ik uitleggen wat fast fashion is!

Wat is fast fashion?

Fast fashion zo wordt de huidige mode genoemd die bij de grote winkel ketens hangt. De kledingtrends wisselen elkaar sneller en sneller af. Zodat jij, als consument, meer en meer wilt kopen. Hierbij wordt de kwaliteit van de kleding, vaak bewust, slecht geproduceerd, zodat je kleding sneller stuk gaat of niet meer mooi is en je wéér nieuwe kleding gaat kopen. Daarbij is er vaak ook nog overproductie, die weer vernietigd wordt. Al met al een vrij deprimerend verhaal.

Hoe kan je bij het productie proces rekening houden met de natuur?

Rekening houden met de natuur kan door voor duurzame materialen te kiezen, zoals biologische katoen. Bij het telen van biologische katoen worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals bij gangbare katoen wel het geval is. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft een grote impact op de natuur, maar is ook ongezond voor de mensen die in de plantages werken. Daar lees je hier meer over.

Recyclen is nóg beter voor het milieu. Door materialen te recyclen, hoeven er geen nieuwe grondstoffen geproduceerd en gewonnen te worden.

Maar ook bij het verven van stoffen is het belangrijk dat dit met natuurlijke materialen gebeurd. Want chemische verf zorgt ook voor veel schade aan de natuur en kan schadelijk zijn voor de mensen die er werken.

De arbeidsomstandigheden:

Veel kleding wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden. Werknemers werken daar vaak onder slechte arbeidsomstandigheden, zoals lange werkdagen, lage lonen en onveilige werkomstandigheden. Bij duurzame kledingmerken is het streven naar eerlijke arbeidsomstandigheden en het betalen van een goed loon aan werknemers. Ook dit laat zien waarom duurzame kleding belangrijk is. Want er wordt niet alleen gekeken naar de impact die het op het milieu heeft, maar ook op de mens .

Hoe werkt dit bij Suus?

Suus is een kleinschalig atelier, waar we 99% werken met gerecyclede materialen. De kinderkleding die we maken is vaak nog te herleiden naar het product dat het in een vorige leven is geweest. Dit is af te zien aan de leuke details die je terug vindt op de kleding, zoals de knoopjes of borstzakjes van een overhemd. Wil je hier meer over lezen? Lees dan deze blog!

Dit maakt het duurzame aspect van Suus heel duidelijk en hier zijn we ook heel open over. Dit omdat we dit heel belangrijk vinden, omdat onze handen gaan jeuken van de grote bedrijven die aan greenwashing doen. We houden er van als men transparant is over de duurzaamheid.

Keuzes maken met een grote positieve impact!

Met een duurzamere kledingkast kan je vandaag al beginnen, door vandaag niks nieuws te kopen. Door elke kledingstuk wat je niet koopt bij een grote winkelketen draag je bij aan een beter milieu! Maar ook door eerst te kijken naar wat je nodig hebt. En dan te kijken of je datgene wat je nodig hebt tweedehands kan vinden of in duurzame kledingwinkels. Zoals deze! En voor leuke duurzame kinderkleding kan je natuurlijk kijken bij Suus!

Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in één keer, maar als je elke keer weer een kleine keuze maakt om het net even anders te doen. Dan veranderd je kast en die van je kinderen langzaam aan in een steeds duurzamere kast.

Dus waarom is duurzame kleding belangrijk?!

Je hebt nu kunnen lezen waarom duurzame kleding zo belangrijk is! Dus, zeg het voort! Leg uit waarom duurzame kleding belangrijk is! Als steeds meer mensen weten wat voor impact de kledingindustrie heeft, kunnen steeds meer mensen hier een bewuste keuze in maken. Maar vooral gaan ervaren hoe klein en leuk elk duurzaam stapje kan zijn, en hoe we op deze manier met elkaar een grote positieve impact kunnen maken! Of neem meteen de eerste stap, door hier leuke duurzame kleding voor jou kindje te kopen!

Sofie Kaptein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Item added to cart.
0 items -  0,00