Blog

Duurzame betaalbare kinderkleding?

Duurzame betaalbare kinderkleding?

Duurzame betaalbare kinderkleding, voor sommige mensen is duurzame kinderkleding betaalbaar en voor sommige mensen niet. Hoe komt het dat duurzame kinderkleding duurder is dan fast-fashion? Ik snap dat dit vraagtekens bij je oproept. In deze blog leg ik uit waarom de prijzen (vaak) zover uit elkaar kunnen liggen.

Waarom is duurzame kinderkleding duurzaam?

Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat kleding wel of niet duurzaam wordt bevonden. De twee belangrijkste factoren zijn: de materialen en hoe het gemaakt wordt. Hier zal ik wat meer over uitleggen.

Duurzame materialen:

Het begint al bij de materialen. Welke materialen worden er gebruikt en hoe worden deze materialen geproduceerd. Katoen, linnen en wol zijn natuurlijke materialen. Dat wil zeggen dat dit materialen zijn die in de natuur voor komen. Katoen groeit aan een plant, linnen wordt gemaakt van vlas en wol komt van een schaap. Maar worden deze ook duurzaam geproduceerd? Worden er bijvoorbeeld giftige of natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de productie? En hoe wordt het oorspronkelijke materiaal verwerkt tot de stof die het uiteindelijk is. Wordt dit proces op een duurzame manier, zonder gebruik van chemicaliën uitgevoerd? Maar ook het recyclen van materialen is duurzaam. Hergebruik zorgt ervoor dat er geen nieuwe grondstoffen gewonnen hoeven te worden.

Duurzaamheid van de materialen zit hem ook in, of er gekozen wordt voor een materiaal die lang mee gaat en lang mooi blijft. Blijft de stof bijvoorbeeld mooi na het wassen?

Ook bij de behandeling van de stoffen, als een stof geverfd wordt, gebeurd dit op een milieu bewuste manier? Hier is een keurmerk voor, namelijk GOTS. Bij GOTS wordt er ook gekeken naar de arbeidsomstandigheden. Want bij duurzame kinderkleding wordt er ook opgelet dat het niet door kinderarbeid tot stand is gekomen en dat er geen uitbuiting plaats vindt. Hier lees je meer over dit keurmerk.

Duurzame betaalbare kinderkleding?

Duurzame betaalbare kinderkleding, is het al “betaalbaar” of moet het goedkoper? Zoals je hier boven hebt kunnen lezen, zijn er veel factoren die invloed hebben op de prijs van kinderkleding. Ik denk dat veel mensen gewend zijn geraakt aan de goedkope prijzen van fast-fashion, dat het als een vanzelfsprekendheid is gaan voelen dat een shirt maar een paar euro hoeft te kosten. Wat als we die gedachte eens omdraaien? Dus ons niet afvragen of de duurzame kinderkleding goedkoper kan, maar hoe komt het dat de fast-fashion té goedkoop is?

Duurzame kinderkleding bij Suus:

Over de duurzaamheid bij de kinderkleding van Suus zijn we heel transparant, doordat er uitsluitend met gerecyclede materialen gewerkt wordt. Alle stoffen die gebruikt worden zijn pre-loved. Dit zorgt ervoor dat er voor de productie van de kinderkleding van Suus bijna geen nieuwe grondstoffen geproduceerd hoeven te worden. Alleen de garens en het elastiek wat gebruikt wordt, wordt nieuw ingekocht. Maar ook hierin zoeken we zoveel mogelijk duurzame alternatieven. Zo gebruiken we zoveel mogelijk de garens van amann Mettler seracycle, deze zijn 100% van gerecyclede materialen gemaakt.

Een paar voorbeelden van de producten die wij bij Suus zoal recyclen: overhemden worden salopettes, tuinbroekjes en jurkjes. Handdoeken worden slabben en wollen dekens, bodywarmers. Door het hergebruiken van deze kleding, handdoeken en dekens kan je aan het nieuwe kledingstuk vaak terug zien, wat het was, voordat het bijvoorbeeld een leuk jurkje werd.

We streven ernaar om duurzame betaalbare kinderkleding te maken bij Suus, zodat duurzaamheid voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. Alleen handwerk is kostbaar en we willen hier ook een eerlijke prijs voor rekenen, want ook dat hoort bij duurzaamheid.

Waar we bij Suus ook naar streven is dat een kleding stuk niet alleen duurzaam geproduceerd is, maar ook duurzaam is in gebruik. We gebruiken mooie, kwalitatief goede materialen, zodat het kleding stuk lang mee gaat. Maar ook bij het ontwerpen van de kleding proberen we te kijken hoe we het vorm kunnen geven dat het lang mee kan “groeien” met een kind. Zo zit er bijvoorbeeld bij de salopettes onder in de broekspijp elastiek, zodat als de broek nog wat ruim zit hij leuk poft en je kindje er niet op gaat staan. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt er ook voor dat je kindje lekker lang met de kleding kan doen.

Salopette

Inspireren:

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren en kunnen motiveren om ook voor duurzaam te kiezen. Ik haal er zelf zoveel plezier uit, plezier uit elke keer als ik een duurzame keuze maak. Maar ook plezier uit de creativiteit en liefde die in elk kledingstuk zit. Dit plezier hoop ik door te kunnen geven aan al die leuke en lieve kindjes die in de kleertjes van Suus mogen spelen!

Sofie Kaptein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Item added to cart.
0 items -  0,00